top of page

MOTION FÖR ATT GÖRA SKOLORNA I SIBBO TILL ”MOBILFRIA ZONER”


I detta förslag rekommenderar vi att alla skolor i Sibbo kommun tar i bruk en ny policy som begränsar mobiltelefonanvändningen under skoldagens gång. Målet med detta förslag är att förbättra den pedagogiska miljön, reducera pressen från jämförelser mellan elever och att uppmuntra till en sundare livsstil. Policyn strävar också till att stärka elevernas förmåga att koncentrera sig och till att minska yttre störningar som kan påverka studierna i ett negativt syfte.

 

Bakgrund


Studier visar att en kontinuerlig användning av mobiltelefoner i skolor kan orsaka många problem, såsom koncentrationssvårigheter, mobbning och t.o.m. kränkning.

I de finländska skolor där mobiltelefonerna har samlats in innan lektionen påbörjats har resultaten varit positiva.

Skolorna kan förbjuda störande användning av mobiltelefoner under lektioner med hjälp av sina ordningsregler. Enligt nuvarande lagstiftning kan dock skolorna inte införa ett förbud som täcker hela skoldagen. Skolan kan inte heller förbjuda elever att ta med sig mobiltelefoner till skolan.

Även om utbildningsstyrelsen föreskrifter säger att en skola till exempel inte kan tvinga elever att lägga sina telefoner i en så kallad ”mobilparkering” för hela dagen eller förbjuda användningen av enheten under rasterna, har dock riksdagens justitieombudsman år 2020 fastställt att det inte finns något hinder för ”mobilparkeringar” om dessa baserar på frivillighet.

 

Förslagets detaljer


Vi föreslår följande åtgärder för att ändra skolorna i Sibbo till ”mobilfria zoner”:

  • Användningen av mobiltelefoner förbjudas under lektionstid, förutom med lärarens uttryckliga tillstånd för användning i undervisningssyfte.

  • Kommunen s skapar tydliga och gemensamma regler för hela skolnätverket för förvaring av mobiltelefoner under skoldagen.

  • Elever erbjuds vägledning och stöd för att främja digitalt välbefinnande, vilket hjälper dem att förstå effekterna, utmaningarna och riskerna med användningen av mobiltelefoner i en för stor utsträckning under skoldagen.

 

Eftersom en begränsning av mobiltelefonanvändning i skolorna baserar sig på frivillighet och gemensam överenskommelse, bör föräldrar också uppmuntras att stödja initiativet och aktivt delta i utvecklingen av sina barns digitala välbefinnande även utanför skoltid.

Vi tror att genomförandet av detta initiativ kan medföra betydande fördelar. En förbättring av läromiljön på ett sätt som ökar elevernas koncentration och delaktighet.

Dessutom hoppas vi att åtgärderna leder till en minskad mobbning, mindre socialt tryck åstadkomna av sociala medier och till en förbättring av såväl det fysiska som det mentala välbefinnandet.

 

Genomförande och uppföljning


Vi uppmanar tjänstemännen i Sibbo kommun att bilda en arbetsgrupp som planerar och övervakar genomförandet av policyn i samarbete med skolor, lärare, elever och föräldrar.

Det är också viktigt att regelbundet samla in feedback och utvärdera åtgärdernas effekter, så att den nya praxisen kan justeras och förbättras vid behov.


Ärade fullmäktige, med detta initiativ kan vi tillsammans agera som förebilder och exempel. Vi vill samtidigt visa att vi strävar efter att använda alla tillgängliga medel för att främja våra elevers välbefinnande och förbättra deras lärmiljö.


Vi ser fram emot möjligheten att diskutera detta initiativ ytterligare och hoppas på ett brett stöd av våra kolleger.


Rörelse Nu – fullmäktigegrupp

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page